EAT
Vi har laget Norges råeste matlinje på en folkehøgskole
Bli med å utforske fantastiske smaker fra hele verden
NB: Husk at på denne skolen velger du 2 LINJER! Du får større variasjon i hverdagen og kan skreddersy ditt år. Se mulighetene.
EAT passer for deg som elsker god mat, og har lyst til å beherske alt fra Pad Thai til avansert Michelinmat. Studietur til JAPAN.
EAT: Exploring Amazing Tastes
Vi skal utforske fantastiske smaker!
Linjelæreren vår har erfaring fra flere Michelinrestauranter og skal lære deg å lage alle de spennende rettene du drømmer om. I tillegg kommer:
- Arne Brimi og har matverksted med oss.
- Truls og Hellstrøm og er dommere i vår egen Kokkeskolen-konkurranse. Kanskje får du stjernepin?
- August og Martin (fra TikTok) og lærer hvordan du lager rask og god studentmat, og holder kurs om innholdsproduksjon for sosiale medier.
Her er det plass til alle – uansett nivå
Nybegynner eller erfaren?
Det spiller ingen rolle! Her kreves ingen spesielle ferdigheter. Hvis du er glad i mat, er dette plassen for deg.
Du skal du få lære av de aller beste. Vet du hvordan du lager ekte hjemmelaget Butter chicken, Gyros, Pad Thai, Sushi og Dumplings? Eller hvordan du kan lage en lekker 5 retters middag hvor entrecoten er helt perfekt stekt, og sausen får gjestene til å trygle om mer? Hva med deilige desserter som Panna cotta, Sjokoladeparfait eller Créme Brûlée? For ikke å snakke de saftigste bakverk. Vaniljeknute, kanelsnurr, donuts, skoleboller og kardemommeboller…nammm…
Senk skuldrene
Altfor mange studenter lever på trist mat med posesupper og nudler, fordi de mangler ideer og kunnskaper til å lage maten som de egentlig har lyst på, eller er redd for å gjøre feil. På EAT vil du få senke skuldrene og lære deg metoder og teknikker til å lage alle slags retter. Fra norsk tradisjonsmat til meksikansk, italiensk, thai, indisk, sushi, midtøsten, fransk, grill, med mer.
Målet er at du skal få så god kontroll at du kan begynne å leke og blande teknikker, slik at du kan finne på dine egne retter.
Du bare ser hva du har i kjøleskapet, og så kommer ideene, uten at du må begynne å gruble.
Kokkeskolen på TV2
Linja er inspirert av TV-programmet “Kokkeskolen med Truls og Hellstrøm” som ble spilt inn på Hurdal Verk i 2023 og 2024.
Truls og Hellstrøm gleder seg til å smake på maten du har laget, når de skal være dommere i vår egen “Kokkeskolen-konkurranse”.
Sosiale Medier, Foto og Video
Vil du lære hvordan du kan lage matvideoer for sosiale medier og starte din egen kanal? Gled deg til kurs med August og Martin fra TikTok.
Disse gutta har jobbet seg opp fra å være selvlærte kokker til å bli Norges største matbloggere på TikTok med nesten 400 000 følgere. Du skal få lære hvordan du kan filme, redigere og lage spennende videoer, og kanskje starte din egen matkanal på TikTok? I tillegg vil du få god innføring i fotografering og lyssetting, spesielt rettet mot mat, men også portrettfotografering i studio og utendørs. Du får lære teknikker for å ta gode bilder, både av mennesker, mat og natur.
Hvem passer linja for?
Linja passer alt fra nybegynnere til de med noe erfaring. Det viktigste er at du er glad i mat, og ønsker å lære mer..
Å kunne lage mat er kanskje den viktigste ferdigheten du trenger for å et godt liv. Dette året skal du både få lære å lage rask og billig mat med få ingredienser, til avansert Michelin-mat som du kan imponere venner med. Din fremtidige kjæreste, familie og ikke minst du selv vil takke deg for at du har gått på EAT. Disse ferdighetene vil du ha med deg resten av livet.
Mat handler om fellesskap
Japan
Japan er et av verdens mest spennende land for den matglade, og det er lett å finne mat av høy klasse, både på gata og på de utallige restaurantene.
Du får smake førsteklasses Sushi, Ramen, Kobe biff, Okonomiyaki og andre japanske spesialiteter.
Vi skal bli kjent med Japansk kultur og oppleve alt fra sumo wrestling og baseball til den høyteknologiske og futuristiske siden av landet, med det siste innen elektronikk og teknologi. Vi starter reisen i Tokyo, og reiser med høyhastighetstoget “Shinkansen” for å besøke flere byer og landsbygda med de eldre delene av landet.
Mat i det fri
Har du lagt merke til at maten smaker ekstra godt ute på tur?
Du får også bli med på lavterskel turer i skogen og på fjellet hvor vi lager mat på bålet. Hva med å imponere vennene med bålgrillet laks med honning-soyasaus, kyllingkebab med sataysaus, eller eplepai på bål? Det blir turer lokalt i Hurdal, og hytteturer på fjellet hvor fokuset er på kos, hygge, opplevelser og god mat.
Ferdigheter
Her er noe av det du får lære:
- Skjære- og kutte-teknikker (Bli en reser med kniven)
- Teoretisk kunnskap; Hva foregår i panna? Skjønne hva de ulike ingrediensene gjør i retten. Hva kan vi erstatte med om vi mangler en ingrediens?
- Norsk tradisjonsmat
- Meksikansk (Burritos, Quesedillas med ditt eget Tacokrydder)
- Indisk (Ghara masala, Tandoori, Butter Chicken)
- Thai (Pad Thai kylling, Green Curry)
- Japansk (Sushi, Yakitori grillspyd, Okonomiyaki pannekake)
- Kinesisk (Dumplings, Chow Mein)
- Italiensk (Pizza, Pasta bolognese, Carbonara, Pesto, Tiramisu)
- Fransk (Croissants, Boeuf Bourguignon, Crepes pannekaker)
- Midtøsten (Shawarma, Kebab)
- “Ungdomsmat” (Smoothie bowls, Wraps, Salater, hjemmelaget hamburger med saftig tilbehør)
- Vegetarretter
- Saftig bakverk (Vaniljeknute, Kanelsnutt, Kardemommebolle)
- Desserter
- “Å sånn lager du…innhold for sosiale medier” TikTok og Instagram-kurs med August og Martin
Fasiliteter
Klasserommet vårt er flunkende nytt i 2024.
I Januar 2024 bygde vi et kliss nytt skolekjøkken på skolen vår med det aller mest moderne utstyret for matlaging. Rommet er lyst og trivelig med store vinduer. Vi har også bygget et lekkert spiserom hvor vi dyrker fellesskapet og nyter den nydelige maten vi lager sammen. Første kullet med EAT-linje startet opp August 2024 med full linje, og har blitt en kjempesuksess.
Exploring Amazing Tastes
August
Innføring på skolekjøkkenet – Skjære – og kutteteknikker
September
Mat i det fri
Oktober
Matverksted med Arne Brimi
November
Testing av ingredienser
Desember
Fellesskapsbygging
Januar
Kurs med August og Martin (Tik Tok)
Februar
Test ut hva du liker på pizzaen
Mars
Studietur til Japan
April
Bli trygg på matlagingen
Sett sammen ditt drømmeår
NB: Husk at på denne skolen velger du 2 LINJER! Du kan skreddersy ditt år og kombinere denne linjen med en annen linje.