Hvordan velge riktig folkehøgskole?

Hva er Norges beste folkehøgskole? Det kommer helt an på hva akkurat DU ser etter. Det finnes ikke èn enkelt skole som er best for alle. Her er 7 viktige ting du bør sjekke ut før du bestemmer deg:

1. Hva kommer du til å lære?

 • LINJEFAGET du velger utgjør den største delen av undervisningen, og er det viktigste du må vurdere. På Hurdal Verk utgjør linjefaget ca 14 timer i uka i en vanlig uke. I tillegg har vi 6-7 rene linjeuker i gjennom året, som blant annet brukes til reiser.
 • VALGFAG er også veldig viktig for mange. Her kan du få utfordre deg på områder du bare har drømt om, og lære mye nytt. Valgfag er et forfriskende avbrekk i hverdagen, og noe vi prioriterer høyt på Hurdal Verk. I vanlige uker har vi valgfag 2 dager i uka. I tillegg har vi rene valgfagsuker, Vi tilbyr mer enn 60 ulike valgfag.
 • FELLESFAG er noe alle folkehøgskoler har. På Hurdal Verk har vi f.eks faget Livsmestring hvor du lærer om psykisk helse, mental trening, personlig økonomi og andre emner som vil utruste deg for livet. Les mer om våre Fellesfag.

2. Trivsel/ Sosialt miljø

Noe av det aller viktigste med å gå på folkehøgskole er det sosiale fellesskapet.

 • Hvert kull er unikt, og miljøet skapes av de elevene som går sammen akkurat nå. Noen skoler klarer likevel å skape godt miljø år etter år.
 • På Hurdal Verk setter vi miljø og trivsel svært høyt, og jobber aktivt for å sikre at alle føler seg sett, inkludert og respektert, uansett hvem du er.
 • Brukerundersøkelsen EPSI-2023 som sammenligner folkehøgskolene viste at Hurdal Verk var blant skolene som scoret aller høyest på trivsel og miljø.
 • Elevundersøkelsene våre rapporterer om svært høy trivsel hvert år, og vi tror ikke det er en tilfeldighet…

3. Reiser

Reisene er viktig for mange som skal gå på folkehøgskole.

 • På Hurdal Verk har vi lang erfaring med å arrangere lærerike og meningsfulle studiereiser. Vi har reisemål i Asia, Afrika, Amerika og Europa.
 • Våre reiser går utenom turiststedene, og har blant annet som mål å skape forståelse for andre mennesker og kulturer, og gi deg erfaringer du trenger for livet.
 • Vi strekker oss langt for å gjennomføre utenlandsreiser, samtidig som vi tar vare på sikkerheten. Vi gjennomfører reiser så lenge ikke reiserestriksjoner eller andre spesielle forhold gjør det umulig å dra. I slike tilfeller finner vi alternative reisemål sammen med elevene, som er åpne og attraktive.

4. Skolens størrelse

Skolens størrelse kan ha noe å si for hvordan det sosiale miljøet blir.

 • Det finnes små folkehøgskoler på 60 eller færre, og det finnes veldig store folkehøgskoler med mer enn 150 elever. Det er fordeler og ulemper med begge.
 • På Hurdal Verk har vi de siste årene hatt full skole, dvs. ca 115 elever i snitt. Vi mener det er en størrelse som gjør at vi klarer å se alle elevene, at du ikke forsvinner i mengden, og at du alltid finner noen være sammen med.

5. Omgivelser/ Fasiliteter / Fritid

Betyr det noe for deg å ha det vakkert rundt deg?

 • Du er kanskje ikke bortskjemt med vakre skolebygg? Men visste du at det faktisk har veldig mye å si for trivsel og velvære? Vi tør påstå at vi har Norges vakreste folkehøgskole!
 • På Hurdal Verk har vi også investert mye i fine lokaler og fasiliteter til elevene våre, og har pusset opp mange klasserom og fellesrom nylig.
 • Er du glad i idrett har vi bygget 2 nye styrketreningsrom, og vi har idrettshall, kunstgressbane og alpinsenter i gangavstand fra skolen.
 • Rommene våre holder gjennomgående god standard, det er WiFi-dekning over alt, og de fleste har eget bad. Se seg rundt på skolen her.

6. Beliggenhet

Noen skoler ligger i en by eller nært et større tettsted, og noen ligger på landet.

 • Hvis skolen ligger nært et tettsted/ by kan elevene gå på cafe og kino på fritiden. For noen er dette viktig, mens andre er redd for at miljøet på skolen vil lide av at elever bruker mye tid på å «dra på byen».
 • Hvis skolen ligger på landet, må man finne på ting på skolen. Dette krever litt mer av elevene, men fører til at man får et veldig aktivt miljø på skolen. Hurdal Verk ligger i ei bygd med 2900 innbyggere og det er ikke så mye å finne på utenfor skolen. Elevene må være sosiale og fylle fritiden selv!
 • Likevel har vi kort vei til tettsteder som Eidsvoll Verk (20 min) og Jessheim (30 min), I tillegg kommer du deg enkelt med kollektivtransport fra Hurdal sentrum til Oslo S på kun 60 min.
 • En annen fordel er at skolen vår ligger kun 30 minutter fra Oslo Lufthavn Gardermoen. Det gjør det svært enkelt for våre elever når de skal hjem, og ikke minst når vi skal til utlandet. Og de sparer penger siden de slipper transittreiser.

7. Elevvurderinger / Renomè

Hva mener tidligere elever om skolen?

 • Tidligere elevers erfaringer er viktig å lytte til når man skal vurdere skole.
 • Analyseselskapet EPSI gjennomfører hvert år en undersøkelse blant tidligere elever på alle folkehøgskolene. For 2023 var Hurdal Verk blant de 15% beste skolene på kundetilfredshet, altså høyere enn 85% av skolene. Vi scoret over gjennomsnittet på 25 av 30 parametere.
 • Områder vi scorer spesielt høyt over snittet er “Det sosiale miljøet”, “Skolens studieturer”, “På hvilken måte omtaler du skolen til venner”, “Hvor sannsynlig er det at du ville valgt samme skole igjen”, “Skolen bidrar til personlig utvikling”, “Kvaliteten på skolens fasiliteter og utstyr”.

Sjekk også:

Er linjen ny, eller finnes den allerede?

Det finnes mer enn 1000 folkehøgskolelinjer å velge blant, og det er ikke rart om man blir forvirret. Veldig mange av linjene på folkehogskole.no er nye ideer som lanseres for første gang i år. Selv om linjene kan se like ut så er det stor forskjell på en linje som har eksistert i flere år og har et utprøvd opplegg, sammenlignet med en som ser lik ut, men er helt ny. På Hurdal Verk har de etablerte linjene hatt stabile elevtall over flere år, og de er utprøvd og videreutviklet i samarbeid med elevene. Våre 2 nye linjer for 2024 er EAT og Adrenalin.

SJEKK UT VÅRE LINJER

@hvf.no

Gratulerer med dagen alle sammen 🇳🇴
Gode minner fra dagene i Thailand og Vietnam🏝️🫶🏼
.
.
.
#hvf#fhsliv #hvftickettoride #folkehøgskole
This error message is only visible to WordPress admins
Error: There is no connected account for the user hvfridning.