Vendepunktet
Andreas Hoff, en mann som bokstavelig talt står på barrikadene for det han tror på.
Andreas Hoff er en sportsinteressert og fotballglad ungdom som vokste opp i Porsgrunn. Etter videregående var han usikker på veien videre med studier og arbeid. Derfor søkte han på «Idrett Ball-linjen» ved Hurdal Verk folkehøgskole. Andreas så frem til et pusteår med fokus på fotball i en trygg, sosial setting. Kanskje ville han finne mer ut av hva han burde satse på fremover?
Men så, før han i det hele tatt får begynt, rammes han av en ganske alvorlig kneskade. Tilbakemeldingen er klar; du kan ikke spille fotball på flere måneder! Hva nå? Må også drømmen om folkehøgskole legges på hylla?
Han tar kontakt med Hurdal Verk for å si i fra seg plassen, men får i stedet en utfordring: Hva med å vurdere en av de andre linjene på skolen? Dermed starter en prosess som ganske raskt fører til at fotballgutten begynner på Musikklinjen i stedet. Det skulle vise seg å bli et enda bedre valg, enn vel noen kunne tenkt. Han møter en musikklærer som tar han på alvor og gir ham utfordringer. Et kreativt, inkluderende miljø som gir vekst og utvikling. Musikaliteten som har ligget der gjennom ungdommen, kommer mer og mer til uttrykk. Han får sine første sangtimer og mange anledninger til å opptre fra scenen, både som sanger og musikant.
Snart er en ny drøm skapt. Etter folkehøgskolen blir det musikkstudier og flere år som freelance sanger og artist.
Så, høsten 2016 kommer nyheten om at den verdenskjente musikalen Les Misérables skal settes opp på Folketeateret i Oslo. Den største satsningen på en musikal i Norge noensinne. Og, som det skal vise seg, den største suksessen. Godt over 100 000 har sett forestillingen allerede, og langt utover i 2018 er den fullbooket. Som Dagsavisen omtaler det: «Les Misérables» som sceneklassiker er uovertruffen, og et svimlende forhåndssalg av billetter viser at denne historien om urett, revolusjon og kjærlighet basert på Victor Hugos «De elendige», har en spesiell plass i nordmenns hjerter.»

I kamp med flere hundre andre talentfulle sangere og skuespillere, blir det Andreas som får rollen som studentlederen Enjolras i Les Misérables. Selv hadde han ikke alt for stor tro på suksess da han stilte på audition og så alle de andre som også ville kjempe om en plass. Men, usikkerheten ble lagt til side og etter flere runder med prøver stod han igjen som vinner. Så er da også rollefiguren Enjolras en mann som bokstavelig talt står på barrikadene for det han tror på.
Andreas opplever nå stor suksess som musikalartist og sanger. Hans følsomme tenor kommer virkelig til sin rett i sterke sanger som mange har et forhold til. Personalet på Hurdal Verk måtte selvsagt sikre seg billetter for å oppleve sin tidligere elev på scenen. Og Andreas selv er raus i omtalen av hva folkehøgskolen har betydd for karrieren hans. «Uten Bodil Lotterud og musikklinjen på Hurdal Verk ville jeg ikke stått her i dag», sier han. Og legger til, «håper det blir Musikklinje på Hurdal Verk igjen en gang i fremtiden» Takknemlighet og gjensynsglede var tydelig fra begge sider, da vi fikk møte ham rett etter forestilling. Vi ønsker Andreas lykke til videre og er stolt over å ha fått være der, ved vendepunktet.


«Kan du høre folkets sang? Det er en sang om raseri!
Det er musikken fra et folk som vil bli fri fra slaveri.
Når de fjerne trommers drønn, føles som egne hjerteslag.
Da kan det nye livet skape en morgendag!»
Tekst: Morten H Olsen