Farmenlinja

Har du lyst til å prøve deg som storbonde på Farmen? På Farmenlinja får du lære nyttige håndverk, selvberging, og matlaging for Foodies.

Farmen

Vil du prøve deg som storbonde på Farmen?

Å bli deltaker på TV2-programmet er et nåløye med 8000 søkere, men du kan la drømmen bli virkelighet hos oss på Farmenlinja. Klassen får bo på Steinsjøen gård – som ble brukt under Farmen på TV2 i 2021, og som skal brukes til Farmen kjendis 2022. Her skal vi lage vårt egen Mini-Farmen med dagsoppdrag, marked og tvekamp og konkurranser.

Klarer dere oppdragene som mentor kommer med innen tidsfristen? Blir det penger å handle for på markedet? Hvem må ut i tvekamp?

Vårt eget Mini-Farmen går i september. Her ryker ingen ut, men det skal kåres en vinner på siste dag! Kanskje blir du vinner av Hurdal Verk-Farmen 2022?

Vi skal også kjøre vår egen Farmen Winter-edition i februar. Vi sjekker inn på Farmengården Løntjernbråten i Eidsvoll. Også her blir det oppdrag, konkurranser og tvekamper, og en ny Farmenvinner.

Håndverksteknikker

På denne linja skal du få lære deg håndverksteknikker som få andre på din alder behersker.

Du lærer hvordan du fyrer opp smia og lager alt fra verktøy til smykker i jern. Du kan lære tredreiing, knivmaking, keramikk, strikking, toving og sliping av redskaper. Du får lære å håndtere redskaper som øks og motorsag, og lære trefelling, kvisting og barking. Vi lager vårt eget byggeprosjekt hvor vi enten bygger en gapahuk, laftehus, grindbygg, kubbehus eller en bro.

Vi lærer deg ferdigheter du kan få nytte av videre livet.

Innholdet på Farmenlinja er inspirert av TV programmet, og vi legger inn konkurranser og tvekamper igjennom året, både for gøy og for å teste ferdighetene.

Matlaging

Hvordan briljere på kjøkkenet?

Mat er et veldig viktig tema på Farmenlinja. Med lokale råvarer får du lære å tilberede mat fra bunnen av topp kvalitet både på kjøkkenet og ute i naturen. Vi utforsker spennende oppskrifter fra hele verden, og lærer å lage mat som smaker fantastisk. Vi snakker gourmet som passer til lommeboka di som student.

Du får lære håndverket med oppdeling og skjæring av kjøtt av en profesjonell slakter. Vi drar på fisketurer og lærer ulike metoder både for fiske og foredling som røyking og graving.

Friluftsliv og overlevelse

Er du klar for turer i indrefileten av Norsk natur?

Vi drar på ekte villmarkstur i Femundsmarka, -kanskje det mest unike og uberørte av norsk natur. Vi bor i skogsarbeiderkoier og prøver skogsarbeiderkost. På vinteren blir det skitur fra hytte til hytte med moderne innkvartering i DNT hytter. Her får du virkelig oppleve vinterfjellet på sitt beste.

Vi drar på hundekjøring på Hedmarksvidda, og dagsturer i våre lokale skiløyper på Totenåsen. Du får lære hvordan du overlever i naturen, tar vare på deg selv og virkelig koser deg på tur. På våre turer har vi fokus på trivsel og mestringsopplevelser med bål, telt, kano og god mat.

Vi høster mat fra naturen og du lærer å bruke råvarer på en god måte. Hva med omelett med selvplukket kantarell, deilig tyttebærgele og selvlaget blåbærsaft (julegavetips)? Du lærer lefsebaking og får prøve tradisjonelt garnfiske som var en viktig del av livberging i gamle dager.

Urbant landbruk

Hvor kult hadde det vært å kunne by på selvdyrkede grønnsaker når du inviterer til middag?

På Famen-linja skal du få lære hvordan du kan dyrke og høste grønnsaker og urter fra din egen terrasse eller vinduskarm når du blir student. Du får se hvordan ulike grønnsaker trenger ulike metoder, og også lære å dyrke i større skala og slik at du kan bli selvforsynt i en fremtidig leilighet eller bolig.

Gourmetmat turnè Europa

Vi drar på Gourmetmat-turnè til i Europa på jakt etter de beste matopplevelsene.

Vi starter i Portugals hovedstad Lisboa som er en utrolig vakker by og et meget godt utgangspunkt for vår kulinariske reise. Å gå på matmarkedene La Ribeira, Campo de Ourique og Mercado de Algès er en opplevelse for Foodies. Her ligger de små gourmetrestaurantene på rekke og rad, og boder med fargerike frukt- og grønnsaker så langt øye kan se. På gatehjørner finner vi restauranter med skyhøy kvalitet til fornuftige priser. Vi drar ut på landsbygda og besøker små kjøpmenn, restauranter og gårder som serverer lokalprodusert mat.

Så tar vi turen over til Spania og byen som er ranket som verdens #1 i matopplevelser, San Sebastian. Her finner vi noen av verdens beste Tapasbarer med spanske retter som virkelig utfordrer smaksløkene.

Fra San Sebastian er det bare 20 km til Frankrike, og vi avslutter med noen dager langs rivieraen for å besøke det franske kjøkken og se hvordan man lager de aller beste croissants og chocolate soufflè.

 

Pris Farmenlinja

Noen tror at folkehøgskole er dyrt, men det er betydelig billigere å bo på internat på en folkehøgskole enn å bo på hybel.

Hos oss får du ditt eget rom, tilgang til vaskemaskin og tørketrommel, kjøkkenkrok med kjøleskap og komfyr, stuer, treningsrom, gymsal og andre aktivitetsrom, og ferdig laget mat 4 ganger om dagen.

Husk at du kan søke både lån og stipend fra Lånekassen. I tillegg kan du søke reisestøtte om du bor langt borte.

Romønske foretar du etter at du har fått skoleplass. Vi kan ikke garantere at alle får førsteønsket sitt for romtype.

Priser Farmenlinja

 • Innmeldingspenger -

  Innbetales ved opptak.

  2 900,-
 • Kost og losji -

  Inkluderer 4 måltider om dagen og ditt eget rom. (Tillegg for rom med høyere standard – se lenger ned).

  84 600,-
 • Felleskostnader -

  Dekker turer med hele skolen, WIFI, semesteravgift, ulykkesforsikring, reiseforsikring, skolebevis, utgifter til felles utstyr på linjene og valgfag, kopiering m.m. Det kan påløpe kostnader på enkelte valgfag og privat transport.

  18 800,-
 • Linjekostnad Farmenlinja -

  Inkluderer Farmenkonkurranse på Steinsjøen gård (Farmengården 2021), alle turer og undervisning på linja, og Kulinarisk studiereise til Portugal, Spania og Frankrike.

  25 000,-

Rom

Du legger inn romønske etter at du har fått skoleplass. Vi kan ikke garantere at alle får førsteønsket sitt for romtype.

Lånekassen

Beløpene gjelder skoleåret 2021-22

-

Søk lån og stipend

Summen du må dekke selv

131 300,-