Folkehøgskole – et vanskelig valg?

Folkehøgskole – et vanskelig valg?

Vi skjønner godt at det kan være vanskelig å bestemme seg for hva man skal velge. Her er noen fakta som kanskje kan gjøre valget enklere.

Folkehøgskoleelever er de mest fornøyde elevene i hele landet – 10 år på rad, i følge EPSI-brukerundersøkelser. Mens høyskoler og universiteter får en score på 64,4 av 100 poeng får folkehøgskolene på 74,3.

Har jeg råd?

De to siste årene har Lånekassen økt støtten til folkehøgskoleelever med 20 737,- kroner som er betydelig mer enn prisstigningen ellers. Dette viser at myndighetene setter verdien av å gå på folkehøgskole høyt. For skoleåret 2025-2026 kommer støtten sannsynligvis til å øke med ytterligere 3900, – kroner.

For skoleåret 2025-26 vil maksimal støtte sannsynligvis bli 139 848,-55 939,- blir gjort om til stipend når året fullføres, mens resten blir lån.

Visste du at folkehøgskole i mange tilfeller er billigere enn å være student? Prisen for et år på folkehøgskole er mer forutsigbart enn å studere. Du vet hva det vil koste på forhånd, og prisene våre ligger fast og vil ikke stige selv om mat, strøm og andre ting i samfunnet blir dyrere. Her får du alle reiser, ditt eget rom, tilgang til vaskemaskin og tørketrommel, kjøkkenkrok med kjøleskap og komfyr, stuer, treningsrom, gymsal og andre aktivitetsrom, og ferdig laget mat 4 ganger om dagen.

Prisoversikten finner du her.

Husk at du kan søke både lån og stipend fra Lånekassen.

Folkehøgskole eller studere?

Visste du at de som går på folkehøgskole har større sjanse for å fullføre studier?

Her er 6 gode grunner til å gå på folkehøgskole før du begynner å studere:

1. Større sjanse for å fullføre studier

1 av 4 studenter dropper ut av studier på universiteter og høgskoler. Forskning fra Danmark viser at å gå på folkehøgskole øker sjansen for å fullføre studier. Dette er fordi folkehøgskolene fokuserer på den indre motivasjonen og gleden ved å lære – ikke ytre motivasjon som karakterer og eksamen. Den indre motivasjonen er fin å ha med når man skal studere.

Et år på folkehøgskole før universitetet og høgskolen kan altså være en god investering.

2. Få et nettverk med venner fra hele landet

De fleste starter på en folkehøgskole uten å kjenne noen andre. Etter ni måneder har du plutselig 100 venner fra hele landet. Dette er en unik ressurs når du skal inn i studentlivet. Mange får venner på folkehøgskole som de flytter sammen med når de skal studere, og du får et nettverk som du får glede av videre i livet.

Årsaken en enkel: På folkehøgskolen er du 24/7. Det betyr at du bor her, spiser alle måltidene her, og du blir kjent med folk på en unik måte.

Det er alltid noe å finne på. Du møter folk som har de samme interessene som deg, og noen som er opptatt av noe helt annet. Du bruker litt tid på å lære deg andre dialekter, og du blir kjent med steder du kanskje aldri har hørt om før. På Hurdal Verk har vi også mange utenlandske elever som du kanskje kan besøke når du er på reise i utlandet.

3. Et år uten karakterer

På folkehøgskolen har vi ingen karakterer eller eksamen. Mange elever forteller at dette er akkurat dette de trenger, etter mange skoleår med mye press. Folkehøgskolen er verdens frieste skole. Det gir deg rom for å puste ut, og rom til å være deg selv mens du lærer noe nytt.

4. Gjør deg tryggere på hva du skal studere

Noen velger folkehøgskole fordi de er usikre på hva de vil studere. Andre har bestemt seg for hva de vil bli, men føler de trenger en pause før de går i gang med en krevende utdanning. Uansett hvor du står vil du oppleve at et år på folkehøgskole hjelper deg videre. Måneder uten karakterer og eksamen vil få deg til å senke skuldrene og gi deg tid til å tenke. Mange opplever at det styrker valget de allerede har tatt, mens andre skifter helt kurs. Du utvikler deg som person, og blir tryggere på hva akkurat du vil gjøre videre.

5. To tilleggspoeng

Du får to tilleggspoeng (konkurransepoeng) for å gå på folkehøgskole. For noen er dette avgjørende for å komme inn på det studiet de ønsker. Flere bruker også folkehøgskoleåret sitt som et forberedelsesår for å komme inn på videre studier.

6. Lærere som ser DEG

På folkehøgskolen blir du ikke bare en i mengden, men en viktig brikke både i klassen og i skolemiljøet. Lærerne ser deg, hva du kan og hva du bør utfordres på. Du vil få oppgaver og tilbakemeldinger, men samtidig oppleve støtte og heiarop. Lærerne blir viktige samtalepartnere gjennom året, og sammen med andre ansatte på skolen ser de deg når du har en kjip dag. De har entusiasme for faget, og gir deg læringsglede og motivasjon for veien videre.

Reise med folkehøgskole eller på egenhånd?

Hvorfor er det bedre å oppleve verden på folkehøgskole enn å reise på egenhånd?

Noen lurer på om de skal ta et år med backpacking på egenhånd, eller om det er bedre å oppleve verden med reisene på folkehøgskole?

Våre studiereiser er noe helt annet enn en pakkereise med et charterselskap. De fleste av våre reiser går til steder man ikke så enkelt kommer til på egenhånd. Vi har lokale kontakter i landene som gir deg møter med lokalbefolkning som er helt unike, og vi får bedre priser på overnatting og opplevelser enn man får på egenhånd. I tillegg er det tryggere å reise sammen med flere, og du er ivaretatt med sikkerhet på en helt annen måte enn dersom du reiser på egenhånd. Ikke minst gjør det å dele opplevelsen sammen med gode venner at opplevelsen blir mye sterkere, og man har noen å dele minnene med i ettertid.

Vi tør påstå at vi er folkehøgskolen som er aller råest på reiser, både når det kommer til innhold, opplevelser, og verdi for pengene (i følge EPSI-brukerundersøkelse 2023)

Folkehøgskole eller Forsvaret?

Noen venter på svar på om de skal inn i førstegangstjenesten, eller har fått innkalling etter at de søkte på folkehøgskole.

Heldigvis er det flere måter å kombinere folkehøgskole og Forsvaret på.  Skal du inn i Forsvaret i januar kan du gå et halvt år hos oss på Hurdal Verk folkehøgskole, enten før eller etter året i førstegangstjenesten. Skal du inn i april kan du gå hos oss og få med deg nesten alt, helt til du skal inn. Selv om du må hoppe av en drøy måned før skoleåret slutter midt i mai, vil du få året godkjent.

Du betaler selvsagt kun for ukene du går hos oss, dersom du ikke kan være her alle ukene på grunn av forsvaret.

Du kan også gå på folkehøgskole etter førstegangstjenesten.

Mange velger å gå på folkehøgskole etter et år i førstegangstjenesten. Om du skal studere etterpå, har du fortsatt god tid til å søke med førstegangsvitnemålet ditt. Det varer til og med det året du fyller 21.

Du kan få utsettelse fra Forsvaret for å gå på folkehøgskole, men kun dersom du har betalt innmeldingsavgiften til skolen eller begynt som elev før du møtte på sesjon. Du kan lese om reglene på Forsvarets sider.

Du kan lese mer om hvordan du kan kombinere forsvaret og folkehøgskole her

Fortsatt usikker?

Ikke nøl med å ta kontakt dersom du har spørsmål, eller har fått tilbud men trenger lengre betenkningstid.

Epost: post@hvf.no

Telefon: 63 92 06 00